Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Είναι κομμουνιστές σου λέω !






Κάπου βαθιά μες το δάσος, υπήρχε ένα χωριό, όπου ζούσαν κάποια μικρά, χαρούμενα, μπλε ανθρωπάκια. Τα έλεγαν στρουμφάκια και περνούσαν τον χρόνο τους ανέμελα κάτω από τα αρχαία δέντρα. Επίσης ήταν κομμουνιστές και απ όσα μπορούμε να συμπεράνουμε, πρότυπα συντρόφων. Οι συνθήκες ωρίμασαν για να ομολογήσουμε αυτό που κάποιοι ίσως να υποπτεύτηκαν αλλά δεν ομολόγησαν. Οι παιδικοί μας ήρωες είναι κάτοικοι μιας ελεύθερης κοινωνίας κάπου σε έναν ελεύθερο μέλλοντα.



Η ελεύθερη στρουμφοκοινωνία.

Τα στρουμφάκια ζούνε σε μια ελεύθερη κοινωνία, το στρουμφοχωριό. Στην κοινωνία αυτή μοιράζονται τις ευθύνες και τις απολαύσεις τους. Δεν υπάρχει ιδιοκτησία, οικονομία ή άλλου είδους εμπορικές σχέσεις αλλά ένας οργανωμένος καταμερισμός της εργασίας. Όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Μαρξ: ‘’Καθένας δίνει με βάση τις δυνατότητές του, καθένας αμείβεται με βάση τις ανάγκες του’’. Κάθε στρουμφ είναι καλό σε κάτι και συμμετέχει στην παραγωγή σύμφωνα με την κλίση του. Ο μάγειρας, ο αγρότης, ο ζωγράφος, ο χειρώνακτας, προσδιορίζονται με βάση την ιδιότητα και τη δουλεία τους ενώ η ισότητα ανάμεσά τους αποδεικνύει ότι στην στρουμφοκοινωνία δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας, κάτι που αναφέρει και το Μανιφέστο. Τα στρουμφ είναι ομοιόμορφα ντυμένα με γαλάζιες φόρμες εργασίας και τρώνε όλα μαζί στο μεγάλο τραπέζι της κοινότητας. Η πείνα, η φτώχια και το έγκλημα είναι και αυτά εξόριστα από την ελεύθερη στρουμφοκοινωνία. Στην αρχή του κάθε επεισοδίου εμφανίζεται μια εικόνα που περιγράφει πετυχημένα την κοινότητα. Κάθε στρούμφ παίζει ένα ξεχωριστό όργανο, προσφέροντας στην συνολική αρμονία. Μαέστρος του συνόλου, δεν είναι άλλος από τον μπάρμπα στρούμφ.


Ο Μπάρμπα-Στρουμφ

Ο Μπάρμπα στρουμφ είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της κοινότητας. Λιγότερο αρχηγός και περισσότερο σοφός πατέρας είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις και μοιράζει τους ρόλους. Ντυμένος στα κόκκινα της επανάστασης, και έχοντας μια πλούσια γενειάδα δεν μπορεί να μας φέρει στο μυαλό άλλο από τον Κάρολο Μαρξ .

Ο Σπιρτούλης

Ο Σπιρτούλης είναι το αντίστοιχο του Λέοντα Τρότσκι, μέσα από τα μάτια ενός ορθόδοξου κομμουνιστή. Φοράει γυαλιά, διαβάζει πολλά βιβλία και κάνει συνέχεια γκάφες. Προσπαθεί επανειλημμένα να εντυπωσιάσει τον μπάρμπα στρουμφ και συνεχώς αποτυγχάνει. Η αποκάλυψη του ρόλου του Σπιρτούλη έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι η Στρουμφίτα είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ, κάτι που δεν έχει ακόμη αποδεδειχθεί.


Ο Δρακουμέλ

Εάν, όπως όλα αποδεικνύουν η κοινωνία των στρουμφ είναι η ελεύθερη σοσιαλιστική κοινωνία, τότε ο εχθρός της Δρακουμέλ δεν μπορεί να είναι άλλος από τον καπιταλισμό. Εκτός του ότι είναι άσχημος, άπληστος και τσιγκούνης σαν τον καπιταλισμό, ο Δρακουμέλ (τουλάχιστον στις 4 από τις 5 σαιζόν της σειράς) κυνηγά τα στρουμφάκια για να τα μετατρέψει σε χρυσάφι (υποθέτουμε βράζοντας την υπεραξία τους). Ο ρόλος αυτός αποκαλύπτει και το ρόλο της μοχθηρής αλλά θρασύδειλης γάτας Ψιψινέλ που αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις καταστολής και τη ζωώδη βία τους.



Το όνομα και ο επίλογος

Το όνομα των στρούμφ είναι στην πραγματικότητα SMURFS. Η λέξη αυτή δεν συναντάται σε κανένα λεξικό και αποτελούσε μυστήριο μέχρι και το τέλος της σειράς. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα γράμματα είναι αρχικά των λέξεων Socialist Men Under Red Father δηλαδή, Σοσιαλιστές Υπό Την Ηγεμονία Του Κόκκινου Πατερούλη. Τέλος, η ίδια η ιστορία εξασφάλισε άλλη μία σύμπτωση. Αν και άκρως επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων, τα Στρουμφάκια μετά από 5 σεζόν, σταμάτησαν να μεταδίδονται το 1991, τη χρονιά δηλαδή που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. (στο περιοδικό κόκκινη κλωστή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: