Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Απεργία πείνας για τα καρτέλ: 60η μέρα απεργίας, 60η μέρα σιωπής.



Αν κάποιος περάσει από τη λεωφόρο Πατησίων στο ύψος της ΑΣΟΕΕ, θα έρθει σε επαφή με μία σκηνή, μια επιγραφή που γράφει ‘’ απεργία πείνας κατά των καρτέλ ‘’ και ένα πίνακα που μετρά τις μέρες της απεργίας. Σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου, ο πίνακας γράφει 64. Στην παρακάτω επιστολή προς τον πρωθυπουργό και προς το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων, ο Θεόδωρος Τενέζος, μας περιγράφει τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση:
‘’Το επάγγελμα μου είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του χάλυβα και συγκεκριμένα στην εμπορία, μεταποίηση και τοποθέτηση σιδηρού μπετόν για οικοδομές Στον χώρο του χάλυβα από το 1989,εργαζόμουν αρχικά σε μικρές οικοδομές και αργότερα σε μεγάλα τεχνικά έργα ανά την Ελλάδα ,συνεργαζόμενος με πολλές τεχνικές εταιρίες. Το 2004 εξαγόρασα μια εταιρία εμπορίας σιδηρού που εμπορεύονταν αποκλείστηκα σίδηρο της χαλυβουργίας SIDENOR, με κύκλο εργασίας 250 τόνους τον μήνα. Μέσα σε 18 μήνες με πολύ κόπο και δουλειά ο κύκλος εργασίας έφτασε τους 1100 τόνους , δηλαδή ανάπτυξη 11% μηνιαίως. Η επιχείρηση απασχολούσε 220-250 άτομα προσωπικό. Το 2006 αισθανόμενος περιορισμό στην άνοδο της επιχείρησης μου από τις χαλυβουργίες και τους χονδρεμπόρους τους ,αποφάσισα να φέρω σίδερο από το εξωτερικό (από χώρες της Ε.Ε.).Για αυτή μου την κίνηση ,που ήταν ενάντια στα συμφέροντα των χονδρεμπόρων και των χαλυβουργιών( διότι η τιμή του εισαγόμενου έπεφτε 80- 100 ευρώ /τόνο , πιο φθηνό ),το καρτέλ του χάλυβα με προειδοποίησε μέσω επωνύμου μεγάλου χονδρεμπόρου να μην προβώ στην εισαγωγή. Δεν συμμορφώθηκα στην εντολή τους και σε 2 μήνες με συλλογικό εμπάργκο μου κλείσανε την επιχείρηση, καταστρέφοντας εμένα, τον συνεταίρο μου και τους εργαζομένους μας. Προσέφυγα στο νομοθετημένο όργανο του κράτους την Επιτροπή Ανταγωνισμού με καταγγελία από το 2006,για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ,οικονομικής εξάρτησης και οριζοντίων συμπράξεων, δηλαδή καρτέλ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αντί να προφυλάξει τον καταγγέλλοντα, ως όφειλε, με σωρεία από παρανομίες και παραλείψεις πρόσφερε απλόχερη και πλήρη κάλυψη στους καταγγελμένους ,δηλαδή τις 3 χαλυβουργίες και τους χονδρεμπόρους τους , παρά την επιβεβαίωση της καταγγελίας μας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τον Ιούνιο του 2008. Απελπισμένος κατάφυγα στους αρμοδίους υπουργούς κ. Φώλια και κ. Χατζηδάκη καθώς και στον υφυπουργό κ. Βλαχο, ζητώντας τα αυτονόητα, δηλαδή να λειτουργήσει η Ε.Α. σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. Η απάντηση που έλαβα ήταν σιωπηρά αρνητική και ο κύριος Βλάχος μου δήλωσε ?Εγώ αυτόν τον ογκόλιθο που λέγεται ΣΙΔΕΝΟΡ δεν μπορώ να τον μετακινήσω?!! Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω δυστυχώς ότι τα μεγάλα συμφέροντα εξουσιάζουν τις δομές και τους μηχανισμούς δικαιοσύνης του Ελληνικού κράτους ,καθώς και ότι έχουν επιβληθεί πλήρως στον πολιτικό κόσμο διαβρώνοντας τους θεσμούς και την έννοια της Δημοκρατίας. Η αγανάκτηση και η απελπισία ως άνθρωπο και Έλληνα πολίτη με οδήγησε στην έσχατη μορφή διαμαρτυρίας μέχρι τέλους ,την Πολιτική Απεργία Πείνας. Για 36η ημέρα βρίσκομαι έξω από τα γραφεία της Ε.Α.,Πατησιων 70 και Κοτσικα, καταγγέλλοντας την δομή του πολιτικό-οικονομικού συστήματος που μας έχει οδηγήσει ως πολίτες και ως χώρα στην απόγνωση, την φτώχια και τελικά την καταστροφή!’’
Στα παραπάνω να προσθέσουμε πως το σύνολο των ΜΜΕ(με πραγματικά ελάχιστες εξαιρέσεις), ενώ είναι ενήμερα για το θέμα, σιωπούν για ευνόητους λόγους. Η εκκωφαντική αυτή σιωπή, υπογραμμίζει τόσο το μέγεθος της δύναμής τους , όσο και το μέγεθος του κυνισμού τους. Αντίθετα το θέμα έχει πάρει μεγάλη διάσταση στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε το blog του Θεόδωρου Τενέζου στη διεύθυνση http://www.tenezos.blogspot.com/.
(στην εφημερίδα Εποχή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: