Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Η βαθιά ανωμαλία των «κανονικών»



«Εχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν εντός της οικίας τους. ΟΧΙ όμως έξω στο δρόμο και μάλιστα υπό το βλέμμα των ανηλίκων τέκνων μας, τα οποία προβληματίζονται βλέποντας μουσάτους με φουστάνια, άντρες με γόβες, γυναικώτους σε τηλεοπτικά κανάλια και παράλληλα όταν ακούν γυναικώφωνους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς…»
(από το κάλεσμα της αντισυγκέντρωσης)
Μια αφίσα μάς πληροφορεί πως: «ΠΑΤΕΡΑΣ-ΜΗΤΕΡΑ-ΠΑΙΔΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ» γραμμένο στον πάτο της. Στην κορυφή διευκρινίζει «ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ» STRAIGHT PRIDE. Στο κέντρο μια φωτογραφία. Η αφίσα είναι φασιστικό κάλεσμα για αντισυγκέντρωση απέναντι στο Athens Pride του Σαββάτου. Ενώ η περίπτωση μυρίζει από μακριά ελληνική βλαχομπαρόκ πρωτοτυπία στην πραγματικότητα τα straight pride είναι σχετικά κοινή ομοφοβική πρακτική σε διάφορες χώρες του κόσμου. Όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη, όχι ιδιαίτερα μαζική. Οι λόγοι για μη-ύπαρξη των straight pride, ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους λόγους ύπαρξης των Gay pride. Την καταπίεση των ομοφυλόφιλων στις ομοφοβικές κοινωνίες. Το κάλεσμα έχει, λοιπόν, να κάνει με τον εμπεδωμένο ρατσισμό κατά των ομοφυλόφιλων, τις θεωρίες συνωμοσίας που τοποθετούν σκοτεινούς gay άντρες πίσω από θέσεις κλειδιά να κινούν τα νήματα και την απέχθεια προς την εξωστρέφεια και την επιτυχία των Gay pride.

Η «οργάνωση» που υπογράφει το κάλεσμα ονομάζεται «Ανακατάλυψη», δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακροδεξιά γκρούπα μικρής έκτασης και μεγάλου θορύβου. Έγινε πιο γνωστή από το πρόσφατο περιστατικό των Ιμίων όταν ανακαταληψίες είχαν μεταβεί στην Κάλυμνο με σκοπό να περάσουν με πλωτό σκάφος στα Ίμια και να στήσουν εκεί ένα εθνικιστικό ιβέντ, εκφράζοντας έτσι την εθνική μαγκιά των ελλήνων. Αυτό που υποβιβάζει τη συγκεκριμένη πράξη από επικίνδυνη σε γελοία είναι το γεγονός πως διαφήμιζαν τις προθέσεις τους μέσω των social media με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές να ενημερωθούν και να εμποδίσουν την μετάβαση στα Ίμια. Ο 51χρονος επικεφαλής της «Ανακατάληψης», Βασίλης Πετρομιχελής, ήταν και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Χρυσή Αυγή.
Το γεγονός δεν έχει και τόση σημασία αφού απ’ ό,τι φαίνεται η αντισυγκέντρωση δεν θα ξεπερνά σε αριθμό το τσούρμο των γραφικών που μαζεύονται σε κάθε Gay Pride ή έξω από θέατρα και βρίζουν. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς η αφίσα εικονογραφεί την κανονικότητα όπως αυτή υπάρχει στο μυαλό του κάθε ρατσιστή ακροδεξιού.
Ένα παχουλός, ημίγυμνος μπαμπάς, λίγο πιο κάτω μια μαμά, στην μέση ένα μονίμως νεογέννητο παιδί. Μια κατασκευασμένη στάση σε ασπρόμαυρο χρώμα που αναζητά την δήθεν αθωότητα σε πλήρη αντίθεση με την προστακτική του μίσους που εκφράζει. Η αρρενωπότητα, ο ανδρισμός, όχι ως εικόνα, αλλά ως φαντασιακό του ημίγυμνου της φωτογραφίας και αίτημα που γεννά τη δομή της οικογένειας.

Το «ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ» ως μετάφραση του STRAIGHT PRIDE. Όπου το Έλληνας μεταφράζεται σε straight, η εθνικότητα σε στοιχείο κανονικότητας και η κανονικότητα σε φυλετικό στοιχείο. Η παρδαλή προστακτική του « ΠΑΤΕΡΑΣ-ΜΗΤΕΡΑ-ΠΑΙΔΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ», ασύντακτη και υστερική σαν επιταγή πορτιέρη σε κλαμπ. Αυτό το ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ που δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα αλλά με τη δομή της κοινωνίας, τις επιλογές, με την περιγραφή πως οτιδήποτε έξω από την οικογένεια είναι άχρηστο και η προστατική το κάνει απαγορευμένο. Η οικογένεια, διατυπωμένη όπως εγκιβωτίζεται στο τρίπτυχο Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια όπου οι τρεις λέξεις αχώριστες τροφοδοτούν η μία την άλλη με σκοταδισμό, δημιουργώντας ένα σκοτεινό αμάλγαμα, ένα πετρωμένο ζώο καθυστέρησης και ενστίκτου. Που αντέχει μόνο την παράδοση που δεν μπορεί να εξετάσει, την μεταφυσική της όποιας κληρονομιάς απλά γιατί αυτήν έμαθε και αυτή αναγνωρίζει, τις μεταφυσικές προσταγές όλων των βεβαιοτήτων που θα επιβάλει και στους γύρω του με την βία, ώστε να μην υπάρξει καμία ρωγμή στο πλαδαρό Εγώ του.
Είναι ολόκληρη η κοινωνία υποβαθμισμένη στο επίπεδο του ζωικού αυτονόητου, όπου άντρες ζευγαρώνουν με γυναίκες για αναπαραγωγή και στον ελεύθερο χρόνο τους ορίζουν το μίσος και το τοιχοκολλούν στις πλάτες των γύρω τους. Το σεξ είναι αρρώστια, το να μην έχεις παιδιά είναι αρρώστια, το να μην είσαι παντρεμένος είναι αρρώστια (δεν μιλώ για την ομοφυλοφιλία γιατί υπάρχουν και ανήλικα τέκνα εκεί έξω που προβληματίζονται). Με την αισθητική του ρεψίματος, τον φανατισμό του ακατέργαστου και τη βεβαιότητα του φασίστα.
Η κανονικότητα ως κοινωνική αρρώστια ζητά πίσω τη χαμένη της περηφάνια.

(στην εφημερίδα Εποχή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: