Η φράση του τίτλου αποδίδεται συχνά στον Hassan-i Sabbah, ιδρυτή των Ασασίνων, στρατιωτικο-θρησκευτικού τάγματος από τον 11ο μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ. Το όνομα του τάγματος προέρχεται από το χασίς που κατανάλωναν οι στρατιώτες του τάγματος, το οποίο τους δινόταν ως μια πρόγευση για τις απολαύσεις που θα γεύονταν στους ουράνιους κήπους που περιγράφει το Κοράνιο, μετά την εκτέλεση της αποστολής τους.
Ο απόλυτος σχετικισμός που διατυπώνει η φράση περιγράφει τη σχέση του αληθινού και του ηθικού. Σε μια συνθήκη που τίποτα δεν έχει πραγματική υπόσταση, κάθε πράξη είναι νόμιμη. Δεν υπάρχουν τροχονόμοι στη χώρα των σκιών. Ακόμα και η δολοφονία είναι μια πράξη που μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να περιγραφεί ως καλή ή ως κακή. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και η επιμελώς σχεδιασμένη δολοφονία των ηγετών των εχθρών των Ασασίνων.
Το τάγμα των Ασασίνων εξαφανίστηκε κάπου τον 13ο αιώνα. Η φράση όμως έμεινε να πλανάται και να περιγράφει τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας, τους όρους της ηθικής και της αλήθειας.
Σήμερα, μεταφερμένη σε άλλο πλαίσιο, η φράση περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική και η δημοσιογραφία με την επέλαση των Fake News τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα.
Όταν καμία είδηση δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αληθινή, όλα δημοσιεύονται.
Από τη σχετικοποίηση της πραγματικότητας προκύπτει την ίδια στιγμή και μια σχετικοποίηση της ηθικής της είδησης.
Σημασία και εδώ δεν έχει η ίδια η πραγματικότητα, αλλά η χρήση της, η εργαλειακή της υπόσταση. Ο οντολογικός της, όμως, σχετικισμός φέρνει στην επιφάνεια και το ηθικό έλλειμμα που δημιουργείται. Κάθε είδηση μπορεί να δημοσιευτεί αρκεί να είναι χρήσιμη. Το γεγονός αυτό δεν μας καθιστά απλώς έκθετους στο ψεύδος, αλλά ταυτόχρονα μεταμορφώνει την κάθε είδηση σε δυνάμει ψεύδος.
Χρησιμοποιώντας μια πρόχειρη φράση, θα μπορούσαμε να πούμε πώς θεωρητικά η πραγματικότητα της είδησης θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός των μέσων ενημέρωσης στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν. Σήμερα η φράση αυτή ακούγεται σαν παιδική αφέλεια. Μέρα με την ημέρα το «fake»ταυτίζεται με το «news» σε τέτοιο βαθμό που σύντομα η πρώτη λέξη θα είναι άχρηστη, αφού θα αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ίδιας της είδησης.
Μια παράμετρος που συχνά ξεχνάμε, είναι πώς συνήθως τα fake news κατασκευάζονται χωρίς δόλο ή προσπάθεια παραπληροφόρησης. Η υφή της είδησης παίρνει σχήμα μέσα από τις τεχνικές επιβολές και τους όρους του κυρίαρχου μέσου. Ο ανταγωνισμός ταχύτητας των διαφόρων ειδησεογραφικών σάιτ είναι ευθέως αντίστροφος της διασταύρωσης της είδησης. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε το ένα μέσο να εξαπατά το άλλο δημιουργώντας μια πραγματικότητα κατά πολύ μεγαλύτερη από την πραγματικότητα που προσπαθούν να μεταδώσουν. Ταυτόχρονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςδημιουργούν μικρόκοσμους που επεκτείνουν τον εαυτό τους στο άπειρο ή μάλλον μέχρι το σημείο αυτό που ο μικρόκοσμος θα ταυτιστεί τελικά με τον πραγματικό κόσμο. Εδώ η άποψη και η οπτική του υποκειμένου που διαχειρίζεται ένα λογαριασμό, που επιλέγει φίλους και μέσα ενημέρωσης που θα παρακολουθεί (ουσιαστικά δηλαδή απόψεις και οπτικές όμοιες με τη δική του), βαφτίζεται αντικειμενική αλήθεια. Εντός της αλήθειας αυτής, το οποιοδήποτε ψέμα, υπερβολή ή σχόλιο του μικρόκοσμου που παρακολουθεί, βαφτίζεται είδηση. Αρκεί να συνηγορεί υπέρ της άποψης του χρήστη. Δεν είναι τυχαίο πως σε πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε πως ενημερώνεται μέσω του Facebook, μέσω δηλαδή ενός διαδικτυακού καφενείου χρωματισμένου από τις επιλογές του χρήστη.
Η συνθήκη αυτή κάνει την κάθε είδηση έκθετη στο ψέμα. Και μαζί της μετατρέπει και τον ίδιο το σκοπό, το νόημα και την ύπαρξη της ενημέρωσης ως κοινωνικής διαδικασίας. Η άμεση χρήση και εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών από καιροσκόπους πολιτικούς, όπως ο Τραμπ και το επιτελείο του, ή το αχώριστο δίδυμο Άδωνι και Πορτοσάλτε δεν μπορεί να δημιουργεί μόνο ένα ζήτημα γύρω από φτηνές πολιτικές τακτικές. Καθιστά την κριτική σκέψη άχρηστη, καταβαραθρώνει το δημόσιο λόγο σε μια σκιαμαχία υποθέσεων και διαβρώνει κάθε απόπειρα διαλόγου. Μέχρι και σήμερα τα fake newsδημιουργούν πολιτικές επιτυχίες και φαίνονται άτρωτα. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε απλώς στην αρχή του φαινομένου.
Στην πραγματικότητα αυτό που προκύπτει είναι ένα δομικό πρόβλημα δημοκρατίας.
(στην εφημερίδα Εποχή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου