Είμαστε εδώ μαζί σύντροφε, στην εκλογική αναμέτρηση που μαίνεται. Και καλούμαστε σύντροφε να πάρουμε αποφάσεις, να δούμε που θα πάμε, ποιόν θα αφήσουμε. Τις ξέρεις αυτές τις στιγμές και συ καλά. Οι στιγμές αυτές που κουβαλούν την έκπτωσή τους, γιατί όπου κι αν πας κάτι θα χάσεις, γιατί όσο και αν κερδίσεις κάτι θα λείπει. Ναι βλέπω δισταγμό, αναποφασιστικότητα, ο χρόνος πάντοτε μας εκβιάζει, παζαρεύει την αλήθεια μας, το σταθερό σημείο που ξεκουράζουμε την μόνιμη κίνηση της αβεβαιότητάς μας.
Μη φανταστείς τίποτα σοβαρό, εκατέρωθεν δηλώσεις, συγκρούσεις, αντεγκλήσεις (όπως και να χει σου προτείνω να μην ανοίξεις το Facebook σου). Πάντοτε κάτι τρίζει μέσα μου, όταν βλέπω μέχρι χθες συντρόφους να ανταλλάσσουν κατηγορίες χωρίς όριο στο σήμερα. Όχι γιατί δεν μου αρέσουν οι πολιτικοί καυγάδες (το αντίθετο μάλλον), αλλά να… όταν παρατηρείς περιπτώσεις όπου η απόσταση που πρέπει να διανύσεις είναι τόσο μικρή ώστε να ορίσεις τον σύντροφο εχθρό, με ένα τρόπο αρχίζεις να αμφισβητείς και την δική σου, τη σήμερα συντροφικότητα. Και τελικά την έννοια της συντροφικότητας εν γένει. Γιατί η συντροφικότητα μοιάζει να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη βεβαιότητα και μεις εδώ μοιάζουμε να ξεμένουμε καθημερινά από βεβαιότητες, να ξεραινόμαστε από σιγουριές. Είναι και αυτός ο ναρκισσισμός της ελάχιστης απόστασης που μας κάνει να ορίζουμε ως κύριο εχθρό αυτόν που μας μοιάζει περισσότερο.
Μα κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε (εμείς οι δυο τουλάχιστον που ακόμη δεν επιλέγουμε την αποχή ως λύση). Δεν σου μιλώ για κάποια βαθιά ανάλυση, κάποιες απόψεις μαζί με λίγη διαίσθηση και ίσως λίγο συναίσθημα. Ας αρχίσει:
Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, που αν μέχρι χθες συγκέντρωνε τη συγκρατημένη σου αισιοδοξία σήμερα ενσαρκώνει την απόλυτη απογοήτευσή σου. Και το ερώτημα τι περιθώρια αριστερής πολιτικής μπορούν να υπάρχουν στο πλαίσιο του απεχθούς μνημονίου (και τελικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν παύει να τριγυρίζει στο κεφάλι σου. Ήδη το προεκλογικό δίπολο που επιλέχθηκε ανάμεσα σε νέο και παλιό δεν σε πείθει, δεν έχει ταξικότητα, δεν έχει αναφορά, ξορκίζει το κακό, μου λες, χωρίς να προσδιορίζει. Που η αριστερά και που το αντίθετό της; Και ακόμη και αν δεχτούμε πως η αποτυχία της διαπραγμάτευσης προήλθε από την αδιαλλαξία των εταίρων -οι οποίοι όρισαν ως κύριο στόχο να πνίξουν το παράδειγμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της ηπείρου- είναι ταυτόχρονα και οι ενδογενείς αδυναμίες. Γιατί συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αναποτελεσματικός σε μια σειρά εσωτερικών ζητημάτων. Το πρόβλημα είναι πως σήμερα δεν γίνεται να είσαι αναποτελεσματικός και να ζητάς ταυτόχρονα τον τίτλο του αριστερού, μια και η αναποτελεσματικότητα μετριέται σε ανθρώπινες ζωές.
Ας πάμε στην Λαϊκή Ενότητα τώρα σύντροφε. Και θα σου ζητούσα να αποφύγουμε την κριτική σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η δική μας αριστερά τουλάχιστον δεν έκανε κριτική σε πρόσωπα, αλλά σε πολιτικές. Το ξέρω πως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ήταν το πρώτο που σκέφτηκες βλέποντας τον άθλιο εκβιασμό της διαπραγμάτευσης. Αλλά, από την άλλη, βλέπεις το πλαίσιο να έχει αλλάξει; Πώς μπορεί μια χώρα να σταθεί από μόνη της όταν γνωρίζεις πως θα γίνεις παιχνίδι στα χέρια του κάθε οίκου αξιολόγησης, του κάθε καιροσκόπου; Τι επιπτώσεις θα έχει στο δανεισμό το να κηρύξεις το χρέος απεχθές και επονείδιστο; Και είμαστε σίγουροι πως η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ομαλοποίηση θα χρειαστεί μονάχα κάποιους μήνες; Νοιώθουμε έτοιμοι γι αυτό; Αντιλαμβανόμαστε πόσο λεπτομερή δουλειά θα χρειαζόταν ένα τέτοιο εγχείρημα, πόσο συγκεκριμένο σχέδιο; Δεν είμαστε κοντά ούτε στον πρόλογο ακόμη.
Είναι βέβαια και η αντικαπιταλιστική προοπτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και το πλαίσιο το οποίο θέτει με πείθει περισσότερο από αυτό της ΛΑ.ΕΝ. αλλά μπορούμε να μιλήσουμε εδώ για σχέδιο ή για οργάνωση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συγκυρίας; Δεν ξέρω, δεν νιώθω.
[Για το ΚΚΕ δεν το συζητώ. Δεν χρειάζεται άλλωστε να ανησυχούμε, ό, τι και να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ θα είναι πάντοτε εκεί, σταθερό και ακλόνητο, χωρίς καμιά μεταβολή μέσα στις δεκαετίες να μας περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτός συγκυρίας και ευθυνών και εντός αιωνιότητας.]
Αριστερή μας προτεραιότητα
Ας μη βιαστούμε να αποφασίσουμε σύντροφε, ας μείνουμε μέχρι τέλους με τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις μας, μακριά από όποια μελαγχολία, οριζόμενοι από τις προτεραιότητες μας. Για αυτές, άλλωστε, ήθελα να σου μιλήσω από την αρχή (και να με συγχωρείς αν πολυλόγησα έτσι άτσαλα), αλλά νοιώθω πως αυτές οι εκλογές δεν είναι η αριστερή μας προτεραιότητα τη δεδομένη συγκυρία (και δεν έχω καν επιχειρήματα γι’ αυτό, μονάχα ένα συναίσθημα που πνίγει). Προτεραιότητα είναι οι θάλασσες που πνίγονται από νεκρούς, οι άστεγες ζωές και οι ξεριζωμένοι. Το κύμα αυτό που δεν πρόκειται να σταματήσει και η μισαανθρωπία που ζητά να γίνει κυματοθραύστης. Όχι οι ευαισθησίες ή η φιλανθρωπία μας (αυτά μονάχα σαν εκκίνηση) αλλά η μέγιστη πρακτική μας εμπλοκή. Να στο πω έτσι απλά λοιπόν και κακογραμμένα, γιατί ανάμεσα σε όλες τις αμφιβολίες των τελευταίων ημερών έχω και μια βεβαιότητα: αριστερή μας προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
(στην εφημερίδα Εποχή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου