«Τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Το μόνο παρήγορο είναι πως δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.» Τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια αποθέσαμε την παρηγοριά για το απόλυτα αρνητικό στην ίδια τη συνειδητοποίηση και αποδοχή του. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης έρχεται να μας αποδείξει το πόσο ψευδής και προβληματική είναι μια τέτοια φράση. Πάντα θα υπάρχει χειρότερο. Και η πραγματικότητα μάς προδίδει όλους.
Ο ανασχηματισμός μάς θύμισε, επίσης, αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα που ακολουθούσε πάντα τις πολιτικές επιλογές, τις δηλώσεις και τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Αυτό το άβολο μείγμα οργής και γέλιου, έκπληξης, αποκαρδίωσης και αμηχανίας. Το άκουσμα των υπουργοποιημένων ονομάτων και το κυβερνητικό σύνολο που αυτά περιγράφουν προφανώς ενδείκνυται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, εικονογραφεί την αισθητικοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης. Κάπου ανάμεσα στην επιθεώρηση και την trash tv.
Ολίγη πολιτική…
Η φράση «η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών», αρχίζει και τελειώνει στην μετακίνηση του Στουρνάρα, ο οποίος λειτούργησε ως συσσωρευτής δυσαρέσκειας (τόσο σε επίπεδο λαϊκής δυσαρέσκειας, όσο και σε ενστάσεις από πολιτικά στελέχη των δύο κυβερνώντων κομμάτων). Παρ’ όλα αυτά η θέση του καταλαμβάνεται από μια παρόμοια ρέπλικα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης είναι ένας ακόμη υπάλληλος τράπεζας, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank, ένας ακόμη συνεργάτης του Σημίτη και του Παπαδήμου, ένας ακόμη πολιτικός διαχειριστής χωρίς καμία εκλογική νομιμοποίηση. Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε στο ρόλο του κατά τη διαπραγμάτευση του χρέους της χώρας με τους ευρωπαίους τραπεζίτες ή σε αυτόν στην επταμελή επιτροπή καταγραφής του ελλείμματος (διορισμένος το 2009 από τον Παπακωνσταντίνου), απανθίζουμε απλά κάποιους παλαιότερους χαρακτηρισμούς της σημερινής κυβερνητικής εκπροσώπου. Συγκεκριμένα, σε άρθρο της η Σοφία Βούλτεψη χαρακτήριζε το 2012 τον νέο υπουργό Οικονομικών «εθελόδουλο» και «αναλυτή των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών της Ελλάδας», έκανε λόγο για το «τελευταίο στάδιο του ραγιαδισμού», ενώ τον συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους «πρώην και επίδοξους καταστροφείς της χώρας». Αναμένουμε τη συνεργασία τους με αγνή ανυπομονησία.
Στην πραγματικότητα, οι υπόλοιπες μετακινήσεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά με εσωκομματικές ισορροπίες, ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ και μια γενικότερη προσπάθεια μοιράσματος εξουσιών. Οι μετακινήσεις του Αρβανιτόπουλου (λόγω της έμπρακτης στήριξής του στον Μώραλη) και του Μιχελάκη (λόγω εκκρεμοτήτων του με τη δικαιοσύνη και κατηγοριών για χρηματισμό) μοιάζουν μάλλον αναμενόμενες. Και ενώ η απομάκρυνση του Σίμου Κεδίκογλου μάς γέμισε θλίψη γιατί μας στερεί την επαφή με έναν τιτάνα της διανόησης και της πολιτικής, το πένθος και ο οδυρμός από τη μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη είναι μάλλον αδύνατο να μετρηθεί. Η παρακαταθήκη του υπουργού (πέρα από την διάλυση της δημόσιας υγείας) μπορεί να περιγραφεί ως μια διπλή κερκόπορτα η οποία εκβάλει στις τωρινές υπουργοποιήσεις: αυτή της διαπιστευμένης ακροδεξιάς και αυτή της τηλεοπτικής πολιτικής γελοιότητας στα όρια της καρικατούρας.
… και ολίγη από τηλεοπτική δημοκρατία
Διάδοχος του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας είναι ο διάδοχος του Μιχαλολιάκου στη νεολαία της ΕΠΕΝ, ο Μάκης (Μαυρουδής) Βορίδης. Επιλογή απολύτως δικαιολογημένη για πολλούς, αφού μοιάζει ο κατάλληλος να βάλει την Ελλάδα στον γύψο και ικανός για κάθετες τομές στο σώμα της υγείας ως πρώην χειριστής τσεκουριού.
Η επιλογή αυτή μοιάζει να συμπληρώνει την κυβερνητική αίγλη, αν συνδυαστεί με αυτή ενός πρώην υπουργού υγείας, του Ανδρέα Λοβέρδου, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο κ. Λοβέρδος θα έχει την ευκαιρία, μετά τη διαπόμπευση και το διασυρμό των οροθετικών γυναικών, να διασύρει και μετεξεταστέους, καταληψίες και αντιγραφείς. Του στέλνουμε τις πιο θερμές κεντροαριστερές ευχές μας.
Ανάμεσα στους άπειρους υπουργούς και τους ακόμα περισσότερους υφυπουργούς του δεινοσαυρικού σχήματος, μερικά ονόματα μας κάνουν να στολίσουμε το ξάφνιασμά μας με θαυμαστικά:
Ο Αργύρης Ντινόπουλος είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Ως δημοσιογράφος έχει μείνει στην ιστορία για της αποκαλύψεις του σε σχέση με τους ρέιβερς και το έγκσταζυ (Sic) (μια βόλτα στο youtube θα σας γεμίσει σιγουριά για τις ικανότητές του) καθώς επίσης και για το ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε σε ρεπορτάζ του για τα Ίμια έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα του πολέμου. Γνωστός για τα ομοφοβικά του σχόλια (το ξέρετε πως μια συνιστώσα σας θα πάει στο γκέι πράιντ;) και τον αχαλίνωτο ρατσισμό του [δεν φτάνει που τους φιλοξενούμε (στα στρατόπεδα συγκέντρωσης) θα πρέπει να τους ταΐζουμε και από πάνω; Μήπως να τους φέρουμε και κρουασάν;], ο Αργύρης Ντινόπουλος καλείται να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Άδωνις. Αλλά ευτυχώς δεν είναι μόνος. Μαζί του θα βρεθεί ο κουμπουροφόρος Γεράσιμος Γιακουμάτος ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Αντζελα Γκερέκου ως υφυπουργός πολιτισμού, η Κατερίνα Παπακώστα ως υφυπουργός υγείας και κυρίως η Σοφία Βούλτεψη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ίσως τελικά τα πρόσωπα να μην έχουν τόση σημασία, πόσο μάλλον σε μια κυβέρνηση που εκτελεί μια πολιτική που της υπαγορεύεται. Οι τσιρίδες και ο πεζοδρομιακός σεξισμός, ο τσαμπουκάς του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», το νταηλίκι των μετρίων και η χυδαιότητα των νικητών είναι απλώς ένα αποτύπωμα της κυρίαρχης πολιτικής. Αλλά όπως έχει αποδειχτεί τόσες και τόσες φορές από τις γιορτές στο Γράμμο μέχρι τα χουντογλέντια και από τις γιορτές της πολεμικής αρετής των Ελλήνων μέχρι τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, τόσο συχνά το κακόγουστο αποτελεί την αισθητική έκφραση του πολιτικά βάναυσου.
Παράδειγμα: Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από τον Νίκο Δένδια στον Βασίλη Κικίλια (ποιος είπε πως ένας μέτριος μπασκετμπολίστας δεν μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερος υπουργός;), η προϊσταμένη της υπηρεσίας ασύλου έκανε δώρο (ως αστείο) στον απερχόμενο υπουργό ένα δελτίο αιτούντος ασύλου με τα στοιχεία του και τη φωτογραφία του. Για να συνεχίσουμε λοιπόν το αστείο και το κέφι θα προτείναμε στους προϊσταμένους του υπουργείου να πετάξουν τον απερχόμενο υπουργό ανοιχτά στο Αιγαίο σε μια τρύπια βάρκα.
(στην εφημερίδα Εποχή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου