Δευτέρα 24 Μαΐου 2010
Ο Μπομπ Ντίλαν στην Αθήνα
''Κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε τον δαφνοστεφή ποιητή του rock and roll, τη φωνή της υπόσχεσης των 60s. Τον άνθρωπο που ζευγάρωσε τη φολκ και τη ροκ στο ίδιο κρεβάτι. Που παράτησε το μέικαπ της σκηνής στα 70s για να χαθεί στην υπερβολή της κατάχρησης ουσιών. Που αναδύθηκε για να συναντήσει τον Χριστό. Που ξεγράφτηκε ως ξοφλημένος τη δεκαετία του 80, για να αλλάξει ξαφνικά ταχύτητες δημιουργώντας μερικούς από τους σημαντικότερους δίσκους της καριέρας του στις αρχές της δεκαετίας του 90. Κυρίες και κύριοι, ο Μπομπ Ντίλαν.''
Στις 29 Μαΐου, η Αθήνα υποδέχεται μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές μορφές των τελευταίων δεκαετιών. Ο Μπομπ Ντίλαν, έρχεται στο Τerra Vibe με το συγκρότημά του, προσφέροντας μια από τις σημαντικότερες μουσικές και καλλιτεχνικές προτάσεις του καλοκαιριού. Η συναυλία γίνεται στα πλαίσια του Never ending tour, ενός μουσικού ταξιδιού που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου του 1988, προσφέροντας 100 παραστάσεις το χρόνο. Από τότε η μορφή του συγκροτήματος έχει αλλάξει αρκετές φορές, ενώ οι συναυλίες έχουν ξεπεράσει τις 2.000.
Η αρχική φράση του κειμένου, είναι η εισαγωγή με την οποία αρχίζουν οι συναυλίες του Μπομπ Ντίλαν, τα τελευταία 8 χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα, η εισαγωγή που θα φέρει τον καλλιτέχνη μπροστά στο ελληνικό κοινό. Αποτελεί μια προσπάθεια να περιγράψει την πορεία, τις μεταβάσεις και τα σκαμπανεβάσματα, το σύνολο της καριέρας ενός μουσικού, που φαίνεται να γίνεται θεσμός, κεκτημένο, ένα θέαμα κλασικό. Πέρα από ταχυδρομικές περιγραφές και βιαστικές συμπτύξεις, η σχέση του καθενός με τον Μπομπ Ντίλαν, ορίζεται αφενός από το υποκειμενικό της γνωριμίας και αφετέρου από την πολλαπλότητα του ίδιου του καλλιτέχνη. Η ιστορία του Μπομπ Ντίλαν αδυνατεί να χωρέσει σε μια βιαστική εισαγωγή ακόμα και σε μια συναυλία. Κουβαλά μέσα της τα όνειρα, τις αντιφάσεις, τις προδοσίες και τις απογοητεύσεις, μιας γενιάς, μιας εποχής, ενός κόσμου. Το παρόν του πιο έντονου παρελθόντος.
Ένας νεαρός από το πουθενά
Ο ίδιος φόρεσε συχνά πολλαπλά προσωπεία, αλλάζοντας συχνά ρόλους, ζητώντας ως βασική αρχή τον αυτοπροσδιορισμό σε μια εποχή και μια κοινωνία που επέμενε να κατατάσσει και να απαιτεί. Ένας νεαρός που προήλθε από το πουθενά των πολιτειών της Αμερικής, έγινε αυτό το πουθενά και χάθηκε στο χάος της Νέας Υόρκης. Κληρονόμος της φωνής του Γούντι Γκάρθι και της Φολκ, ηλέκτρισε τον ήχο του στο Newport Folk Festival, παρουσιάζοντας το δίσκο «Bringing It All Back Home», εξοργίζοντας ένα κοινό που τον αποκαθήλωσε αποκαλώντας τον ιερόσυλο. Ο Μπομπ Ντίλαν υπήρξε ο αλητάκος των ατελείωτων αμερικάνικων δρόμων και ταυτόχρονα ο ροκ σταρ, ο οικείος ποιητής με τη μουσική συνοδεία και ο αναγνωρισμένος υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας, ο προφήτης και η φωνή της συνείδησης μια ολόκληρης γενιάς και ο καλλιτέχνης με το αυστηρά προσωπικό όραμα. Ο αμφισβητίας και κριτικός μιας ξεπεσμένης κοινωνίας και ο ξαναγεννημένος Χριστιανός. Το αμερικανικό μουσικό παρελθόν και το ροκ παρόν. Και πάνω απ‘ όλα ο άνθρωπος που συνόδεψε με τη μουσική του τόσες στιγμές, συγκίνησε και προβλημάτισε όσο λίγοι.
Η συναυλία, λοιπόν, ξεπερνά την διασκέδαση. Γίνεται μια διαδικασία αναμέτρησης με το παρελθόν και το παρόν, τη συνείδηση και την τέχνη, μια αναμέτρηση με ένα όραμα, αποσπασματικό, αυθόρμητο και πολυδιάστατο μέσα στα χάσματα και τις αντιφάσεις του. Το όραμα του Μπομπ Ντίλαν, ενός από τους μεγάλους του 20ού αιώνα.
(στην εφημερίδα Εποχή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου