Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!




Οι στρατιώτες αποσύρονται άμεσα. Ελικόπτερα διασχίζουν τον ουρανό του Ιράκ επιστρέφοντας στις Η.Π.Α. Ο Λευκός οίκος εγγυάται στρατιωτικές αποζημιώσεις αποδεχόμενος την ήττα του, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (μεταξύ αυτών και η Κοντολίζα Ράις) παραδέχονται πως γνώριζαν από την αρχή πως το Ιράκ δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο.
Το πρωί της 12ης Νοέμβρη, στις πόλεις της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σαν Φραντσίσκο, του Σικάγο και της Φιλαδέλφειας, οι Times κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο τους παραπάνω τίτλους. Φυσικά δεν επρόκειτο για τους αυθεντικούς Times αλλά για ένα ακριβές δεκατετρασέλιδο αντίγραφο, που διανεμήθηκε δωρεάν στη θέση τους. Η φάρσα ήταν έργο των Yes men, ομάδας ακτιβιστών που στο παρελθόν είχε κινηθεί με παρόμοιους τρόπους κατά της Exxon mobile, της εταιρείας χημικών Dow Chemical και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 1.2 εκατομμύρια αντίτυπα, τυπώθηκαν σε 6 διαφορετικά εκτυπωτήρια και διανεμήθηκαν δωρεάν από εθελοντές σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Το εγχείρημα κόστισε 100.000 δολάρια, τα οποία μαζεύτηκαν από εισφορές μέσω διαδικτύου και χρειάστηκαν 6 μήνες σχεδιασμού για να πραγματοποιηθεί. Εκτός από την ομάδα των Yes men στην φάρσα συμμετείχαν με απόλυτη μυστικότητα καλλιτέχνες, σχεδιαστές, απλοί εθελοντές, καθώς και τρεις δημοσιογράφοι των πραγματικών Times που προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.
Πέρα από τον πόλεμο του Ιράκ, η εφημερίδα περιελάμβανε μια σειρά από άρθρα για διαφορετικά θέματα, παρουσιάζοντάς τα ως μια αισιόδοξη κατακτημένη πραγματικότητα. Έτσι, το υπουργείο υγείας ανακοινώνει πως η περίθαλψη θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη. Το υπουργεί παιδείας ανακοινώνει πως τα πανεπιστήμια θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη. Τα βιοκαύσιμα απαγορεύονται με υπουργική απόφαση, ο ανώτατος μισθός των στελεχών των διαφόρων επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 15πλάσιο του κατώτατου μισθού ενός εργάτη, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες κρατικοποιούνται, οι εκκλησίες των ευαγγελιστών παραχωρούνται για να στεγάσουν Ιρακινούς μετανάστες, ενώ το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων δεκαπλασιάζεται. Ανάμεσα στα άλλα, η εφημερίδα ζητά συγνώμη για όσους δημοσιογράφους της υποστήριξαν τον πόλεμο στο παρελθόν και ανακοινώνει την απόλυσή τους. Ενδεικτική είναι και η ημερομηνία που αναγράφεται στο εξώφυλλο: 4 Ιουλίου του 2009, η απελευθέρωση του Ιράκ, συμπίπτει με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εθνική γιορτή των αμερικανών.
Η κίνηση των Yes men εντάσσεται σε μια τάση του ακτιβισμού που ονομάζεται culture jamming(πολιτιστική παρεμβολή). Ως στόχο της έχει την εκμετάλλευση των κενών που εντοπίζονται στην κοινωνία της πληροφορίας, με στόχο να αποκαλύψει τα εγκλήματα των εταιρειών, την γελοιότητα των ισχυρών και τον κυνισμό της εξουσίας. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς τα ίδια τα μέσα του συστήματος: ιστοσελίδες, έντυπα, συνέδρια, τηλεοπτικές εκπομπές. Η πληροφορία ταξιδεύει συνήθως ως διάψευση ή αξιοπερίεργο και έτσι αποκτά το πραγματικό της μέγεθος. Οι ψεύτικοι Times αποτελούν την διόρθωση μιας πραγματικότητας έστω σε επίπεδο μηνύματος και όχι γεγονότος. Αναδεικνύουν όμως, έστω και μετά την διάψευση της είδησης, την ριζοσπαστικότητα του αυτονόητου και την βεβαιότητα μιας δυνατότητας. Της δυνατότητας πραγματικών αλλαγών με κατεύθυνση την αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος
(Η εφημερίδα των Times υπάρχει ολόκληρη στην ιστοσελίδα του Spiegel. Επίσης το αντίστοιχο ψεύτικο site των Times βρίσκεται στην διεύθυνση http://www.nytimes-se.com/ .Για περισσότερα χτυπήματα της ομάδας των Yes men μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί στο http://www.theyesmen.org/) (στην εφημερίδα Εποχή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου